Reisverslag: opening brug

Na maanden van voorbereiding zal de brug in Nyankunde vandaag officieel worden geopend door hoogwaardigheden van de provincie Ituri. De brug verbindt afgelegen dorpen aan de ene kant van de rivier, en de stad Nyankunde met zijn ziekenhuis, markt en scholen aan de andere kant van de rivier. Piet en Aad hebben hiervoor diverse voorbereidingen getroffen om er een mooie opening van te maken.

Aad: ‘Voorheen bestond de brug uit enkele houten palen, de tocht naar de overkant vroeg om de nodige balans. Met het geld dat wij hebben ingezameld kon er nieuwe brug worden gebouwd. Er is hard gewerkt en we wilden zorgen voor een feestelijke opening.

Om 09.00 uur zouden zij vertrekken vanaf het Greenhouse in Bunia naar de brug maar dit werd 12.00 uur. Eenmaal aangekomen bij de brug was er geen delegatie. In Congo worden de afspraken ruim genomen qua tijd, dat zijn wij in Nederland niet gewend. In Congo maak je een afspraak voor die dag, maakt niet uit welke tijd. De delegatie was er uiteindelijk om 15.30 uur. De dame (een rechterhand van de gouverneur) welke de opening verricht deed het heel leuk. Er waren 20 hoogwaardigheid bekleders met haar mee gekomen en nog ongeveer 250 lokale mensen. Het was een ware happening.’

Voor meer foto’s zie fotoboek