Over stichting de Zaaier

‘Als we Stichting De Zaaier vergelijken met een band, is Aad de zanger en ben ik de drummer,’ legt Piet uit. Aad Verduijn is voorzitter van stichting De Zaaier en Piet van der Ende is bestuurslid. De andere vrijwilligers maken de band compleet. Ieder jaar bezoeken Piet en Aad het noordoosten van Congo en dat doen ze al vanaf 1992. Piet: ‘Er is niets zo mooi als mensen helpen.’ ‘Met weinig geld kun je in zo’n gebied al veel betekenen en met nog meer geld kun je heel veel doen,’ vertelt Aad. Met deze gemotiveerde gedachten zetten zij zich al jaren in om een groot deel van Noordoost Congo te voorzien in haar primaire levensbehoeften.

Piet: ‘In 1991 kwam ik in contact met oprichter Teun Boekestijn. Samen met Aad die al deel uitmaakte van de stichting, brachten zij een bezoek aan mijn kantoor. Ze hadden een waterpomp en een generator nodig voor een kas in Congo. Het was een hele klus om de juiste te materialen te selecteren. Maar ik beloofde de mannen: als het niet werkt, ga ik de eerst volgende keer mee. Helaas vanwege plaatselijke omstandigheden werkte het niet goed. Het eerste bezoek was heel indrukwekkend. Op slechts 10 uur vliegen hier vandaan is het leven totaal anders. ‘Ben ik hier wel echt?’ vroeg ik mij af. Er is geen gas, geen stromend water, geen elektra. Water wordt gehaald uit een bron die soms kilometers ver weg is. Het was een bijzondere reis en er was direct een klik met Aad en Teun.
Na ongeveer 25 bezoeken kan ik inmiddels zeggen dat ik me meer dan thuis voel in Congo. We hebben meer dan 200.000 mensen kunnen inspireren met kennis, ondersteuning, materiaal of een salaris. Wij planten een zaadje, de bevolking moet het plantje zelf laten groeien. We komen als een rijker mens terug met vele mooie herinneringen in ons hoofd.’

Aad: ‘We kijken ernaar uit om Congo te bezoeken, maar na een paar weken is het ook fijn om weer naar huis te gaan. Het is er niet altijd even veilig en je bent constant alert. Daarom is het ook belangrijk de reis goed te plannen. Het voelt als een roeping om iets te kunnen betekenen voor de medemens. We hebben in Congo relaties opgebouwd, deze relaties zijn vergelijkbaar met broers en zussen. Deze mensen kunnen we niet meer loslaten. Bewoners hebben daar niets, maar de meesten kunnen daar gelukkig goed mee omgaan. Dat is mooi om te zien.
Jaren geleden bezochten we een ziekenhuis. In een gasthuisje konden we overnachten. Het water uit de kraan was zo bruin als cola. Mensen die dat dronken werden ziek. We hebben ons ingezet om het leidingsysteem op te knappen. Met schoon water uit zoetwater bronnen is het kleine ziekenhuis nu voorzien van goed water, waardoor er veel mensen geholpen kunnen worden. De installatie functioneert nog steeds maar daarvoor is er wel geregeld onderhoud nodig. Het is belangrijk dat de projecten die we hebben opgezet om mensen te helpen, gecontinueerd worden en dat het verder groeit.’

Helpt u Stichting De Zaaier met deze mooie projecten in Congo?

Bankrekeningnummer De Zaaier: NL57 RABO 0336.2582.59
BIC code: RABONL2U

RSIN nummer: 8137.39.184

Bedankt!