Werkgebied

Democratische Republiek Congo

fotowerkgebiedafrika

fotowerkgebiedcongo

Stichting de Zaaier focust zich op het Noord Oosten van Congo, tegen de grenzen van Ruwanda, Uganda en Sudan. In 1986 werd begonnen in Nyankunde en vanaf 1991 in Oicha, gevolgd door Aba in 1994.

Ir. Dhena Bassara, een inwoner van Congo met veel agrarische kennis, is al vanaf 1991 verantwoordelijk voor de coördinatie van de activiteiten van De Stichting in Congo. In 1999 moest  hij vluchten uit Nyankunde en kwam in Goma terecht met zijn gezin. Daar is hij gestart met een nieuw groenteteeltproject.

In 2006 werd het veiliger in de omgeving van Nyankunde zodat besloten werd  om in Bunia een distributiecentrum te starten. Vanuit dit centrum worden de projecten in de  andere plaatsen bevoorraad, zowel met materiaal als met kennis.

In Nyankunde  heeft het greenhouseproject  door de oorlog  lange tijd stilgelegen en is pas in 2007 weer opgestart. Tot op heden zijn de prestaties nog  erg matig, omdat onder de bevolking die na de oorlog terugkeerde, geen mensen die tot de oorspronkelijke agrarische volksstam behoorden. De enige stam die terugkeerde, heeft in het geheel geen kennis van de landbouw.

Stichting de Zaaier heeft grond in eigendom bij het distributiecentrum in Bunia , 50 ha in Marabo en 0,5 ha in Beni.