Nyankunde

De Greenhouse in het dorpje Nyankunde (ongeveer 1,5 uur rijden van Bunia) is gebouwd in 1987 en was het eerste agrarische project van De Zaaier. In die tijd is een kasje gebouwd van bijna 400 m2 groot met een watersilo, waterput met pomp, een schuur voor opslag en een zeecontainer bij het kantoor. Naast de Greenhouse ligt nog 2 ha. land.

In de periode van 1999 tot 2005 is het dorpje bijna geheel verlaten omdat er vanaf 1999 regelmatig grote invallen waren van de rebellen. In 2006 werd het weer relatief rustig en kwam de bevolking gedeeltelijk terug. Medio 2012 wonen er ongeveer 10.000 van de oorspronkelijke 30.000 bewoners en wordt het lokale ziekenhuis weer opgebouwd.

Greenhouse

De Greenhouse werd na onlusten weer opgebouwd. Er wordt nu voornamelijk kool, spinazie, prei en tomaten geteeld. In de zeecontainer, die in mei 2011 is aangekomen, is materiaal meegestuurd voor dit project, waaronder nieuw plastic voor de kas, zaaitrays, potgrond van BasvanBuuren Substrates en een extra kas van 200 m2 van Rovero.

Vanaf medio 2012 wordt geteeld voor de lokale bevolking en wordt een gedeelte aan het Rode Kruis verkocht om gevangenen te voeden.

Opkweek Nyankunde

De Brug

Piet van der Ende, Aad Verduijn en Kees Verkade werden in 2013 geattendeerd op de slechte staat van een brug tussen Nyankunde en Nikagoro. De ‘brug’ bestond uit drie lange boomstammen zonder brugleuning of iets dergelijks. Onder de boomstammen lag in de rivier een mop beton met uitstekende betonijzers. Hierdoor zijn er meerdere dodelijke ongevallen veroorzaakt. De brug verbindt een belangrijke route tussen twee projecten van Stichting de Zaaier. En door de bouw van een goede brug waarover auto’s kunnen rijden zal het ziekenhuis van Nyankunde beter bereikbaar worden.

foto 2

foto pijler

 

Piet, Aad en Kees zagen de noodzaak ervan in om hier iets aan te doen. Bij terugkeer in Nederland hebben zij contact gezocht met firma Dijkstaal uit Maassluis, welke meerdere bruggen in Afrika heeft gebouwd. Dijkstaal, Piet en Aad hebben een nieuwe brug ontworpen en Dijkstaal heeft de brug gemaakt.

Met sponsoring van het WK KassieBouwen 2014, RijkZwaan en medewerking van Dijkstaal is het mogelijk om de brug te laten maken.

In oktober 2014 is de brug in onderdelen verscheept naar Congo en in januari 2015 aangekomen.

Container 4

 

 

 

 

 

 

 

In maart 2015 zijn Piet van der Ende, zijn broer Theo van der Ende, Jan van Dijk en Peter Heijstek van Dijkstaal afgereisd naar Congo om de brug in elkaar te zetten. (zie reisverslag maart – april 2015)

IMG-20150406-WA0004

 

 

 

 

 

 

De brug ligt er maar nu moeten de funderingen worden gemaakt.

Tijdens de reis van Kees van Paassen, Peter Varekamp en Wilma Verkade is de brug bezocht. Het wordt momenteel gebruikt door voetgangers, fietsers en motorrijders. Voor de op- en afritten van de brug zullen de funderingen moeten worden gemaakt. Dan kunnen er auto’s over heen rijden.

Door ondersteuning van de Wilde Ganzen wordt dit binnenkort gerealiseerd.

wildeganzenlogo

 

 

 

Ziekenhuis

Mike Upio is de directeur en één van de artsen van het ziekenhuis in Nyankunde. Het ziekenhuis is zeer belangrijk voor de omgeving van Nyankunde en ontvangt nagenoeg geen geld van de overheid. Mike is een deskundig arts en zeer gemotiveerd om de lokale bevolking te helpen, maar zijn salaris ontvangt hij zeer onregelmatig. Vaak gaan lokale artsen om die reden naar de grote steden of naar het buitenland, omdat ze daar meer kunnen verdienen. Stichting de Zaaier heeft besloten om voorlopig het salaris van Mike Upio te betalen, dit gaat om een bedrag van 100 euro per maand.

Mike Upio

Dankzij giften kan De Zaaier het ziekenhuis mede draaiende houden.

Giften zijn:

  • generator door J.F. Boer aggregaten BV uit Berkel en Rodenrijs voor het voorzien van elektriciteit van de operatiekamers en kantoren
  • insectengaas door Rovero voor alle ramen en deuren van het ziekenhuis om de malariamug tegen te houden
  • 30 matrassen door De Zaaier
  • dankzij diverse andere sponsoren konden 12 degelijke ziekenhuisbedden aangeschaft worden.

Ondersteuning Rode Kruis (Marabo)

Vlakbij de Greenhouse Nyankunde heeft de bedrijfsleider bij het dorpje Marabo 50 hectare grond in bedrijf genomen. Hierop wordt op een grootschalige manier groente verbouwd. Omdat de grond volledig was overwoekerd door olifantengras is er veel werk verricht met de voorbereidingen door het verbranden van het gras, meerdere keren te ploegen en daarna het onkruid nog eens chemisch te bestrijden. De bewoners van de dorpen Marabo, Nyankunde en Sota verbouwen voornamelijk houdbare gewassen als bonen en mais, waarbij ze ondersteuning krijgen van de lokale mensen van de Greenhouse. De producten zullen hoofdzakelijk aan het Rode Kruis geleverd worden, waardoor gevangenen hiermee gevoed kunnen worden.