Bunia

Bunia is sinds 2006 de uitvalsbasis voor Stichting de Zaaier in Congo. Hier woont ook ir. Dhena Bassara met zijn gezin.

In Bunia en omgeving is De Stichting op dit moment actief met veel projecten.

Greenhouse

De Greenhouse in Bunia is de hoofdvestiging in Noord Oost Congo. Gelegen direct naast het vliegveld en met vele VN militairen in de directe omgeving, is het een relatief veilige plek. De ligging is uitstekend aan de rand van de stad die snel groeit en nu ongeveer 100.000 inwoners telt. De Congolese manager woont op het bedrijf. Er staat ook een hal waarin goederen vanuit Nederland worden ondergebracht en verdeeld over alle projecten. De kas is in de zomer van 2011 helemaal gerenoveerd en geeft een positieve uitstraling aan de omgeving. Er wordt stage gelopen door studenten van de universiteit van Bunia, die de kennis die ze opdoen weer verspreiden in de omringende dorpen. Bij de Greenhouse worden gewassen- en rassenproeven gedaan, er worden zaden en jong plantmateriaal verkocht, maar ook wordt teeltadvies gegeven aan telers uit de omgeving.

Greenhouse Bunia

Dovenschool

De dovenschool in Bunia met ongeveer 55 leerlingen wordt al lange tijd door Stichting de Zaaier ondersteund. De leerlingen krijgen lesmateriaal en de leraren worden door een sponsor van De Zaaier betaald. Aan het eind van hun studie worden de meisjes opgeleid tot naaister en de jongens tot timmerman of meubelmaker. Bij het verlaten van de school ontvangen ze een naaimachine of een gereedschapskist. Met deze opleiding en dit gereedschap geeft Stichting de Zaaier deze mensen de kans om vooruit te komen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In April 2011 is begonnen met de bouw van een eigen schoolgebouw. Tot nu toe werd gebruik gemaakt van geleende lokalen van andere scholen. De leerlingen moesten dan ook regelmatig verhuizen.

Door sponsoring van Levoplant uit Honselersdijk is De Zaaier in de gelegenheid gesteld om samen met het schoolbestuur een eigen dovenschool te bouwen. De Zaaier controleert de bouw en de besteding van de gelden van Levoplant. Met de opbrengst van het WK KassieBouwen wordt binnenkort de school afgebouwd.

Timmerwerkplaats

In de container die De Zaaier in het voorjaar van 2011 naar Congo heeft verscheept, zijn gereedschappen voor een timmerwerkplaats meegestuurd. Na lang zoeken is een geschikte plek voor die werkplaats gevonden met voldoende elektriciteit.

Vanaf december 2011 is de werkplaats in bedrijf. Er zal gewerkt worden door afgestudeerden van de dovenschool van Bunia. Er is veel vraag naar meubels en bouwhout sinds de situatie stabieler is geworden in en rond Bunia. Ook zijn er meer mensen met een redelijk inkomen, omdat de VN die hier gelegerd is en veel mensen werk biedt. Op onderstaande foto de diktevlaktebank van ongeveer 2000kg die De Zaaier meegestuurd heeft.

Boortoren

Stichting de Zaaier heeft een boorinstallatie aangeschaft met de opbrengsten van het WK Kassiebouwen. Stichting de Zaaier richt zich ook op schoon en verantwoord drinkwater in D.R. Congo. Door de aanschaf van de zogenaamde FLOFLO boortoren zorgt De Stichting niet alleen voor water, maar ook voor werkgelegenheid, kennis en zelfredzaamheid  in locaties waar dat hard nodig is. Het motto is en blijft: de hand ophouden is makkelijk, maar er hard voor werken is beter!

Stichting de Zaaier is op locatie Bunia in maart 2012 begonnen met boren en men zat na 3 weken al op 20 meter diep, hetgeen  voldoende is om ongeveer 5 m3 per uur schoon water op te pompen als drinkwater en voor de Greenhouse. Het is een enorm groot succes en de totale arbeidskosten liggen op ongeveer $ 375,-. Nu gaat De Stichting zelf de mensen opleiden, zodat iedereen met behulp van de boortoren en lokale middelen een waterput kan maken. Deze aanpak is simpel, het meest effectief en de aller-goedkoopste manier van boren.