Reisverslagen

De Zaaier probeert regelmatig af te reizen naar Congo. Dit kan niet altijd vanwege onrusten in dit gebied. Dhena Bassara geeft ons hierin advies om af te reizen.

Reisverslag Aad en Piet mei 2016:

Donderdag 19 mei:

De brug in Nyankunde zal vandaag officieel worden geopend door hoogwaardigheden van de provincie Ituri. Piet en Aad hebben hiervoor diverse voorbereidingen getroffen om er een mooie opening van te maken. Om 09.00 uur zouden zij vertrekken vanaf het Greenhouse in Bunia naar de brug maar dit werd 12.00 uur. Aangekomen bij de brug geen delegatie, deze arriveerde om 15.30 uur. In Congo worden de afspraken ruim genomen qua tijd, dat zijn wij in Nederland niet gewend. In Congo maak je een afspraak voor die dag, maakt niet uit welke tijd. De dame (een rechterhand van de gouverneur) welke de opening verricht deed het heel leuk. Er waren 20 hoogwaardigheid bekleders met haar mee gekomen en nog ongeveer 250 lokale mensen. Het was een ware happening.

Opening brug 2

Opening brug 3

 

Welke om 16.15 uur werd afgesloten en daarna weer terug naar Bunia. Voor het donker thuis! Is belangrijk want in het donker is het niet pluis in Congo. Dat werd nog een punt van aandacht. Onderweg kwamen Piet en Aad vast te staan met de auto en een stukje verderop stond een vrachtwagen vast op een brug. Al met al toch aangekomen in Bunia na een enerverende dag. De Zaaier heeft zich vandaag goede bekendheid gecreëerd onder de hoogwaardigheidsbekleders en de lokale bevolking.

Auto vast 1

Auto vast 2

 

Woensdag 18 mei:

Vanmorgen het gereedschap, wat voor het bouwen van de brug is gebruikt, geinspecteerd, gesorteerd en opgeruimd.

Daarna wederom een poging gedaan om een bezoek te brengen bij de gouverneur van de provincie Ituri, maar dit keer niet verder gekomen dan te hebben gesproken met zijn rechterhand. Maar deze man kon Aad en Piet wel vertellen dat morgenochtend om 11.30 uur de gouverneur de officiële opening van de brug zal verrichten. Toen naar de bank in Bunia om enkele zaken te regelen.

In de middag is er een bezoek gebracht aan de dovenschool in Bunia en hebben Aad en Piet gesproken met de directeur mr. Kabakambe.
De dovenschool in Bunia is jaren geleden met sponsoring van Levo plant opgebouwd. Hier krijgen doven kinderen les en wordt hen enige vakmanschap aangeleerd in de vorm van timmerman of kledingmaakster. Zodat zij later zichzelf kunnen onderhouden.

Daarna een bezoek gebracht aan het ziekenhuis in Bunia. Het is een groot ziekenhuis met 208 bedden. Gesproken met de directeur Godefroy, de zoon van Dhena Bassara. De Zaaier heeft de studie voor Godefroy betaald en het is goed om te zien dat het een juiste investering is geweest.

Bij terugkomst in het Greenhouse van Bunia kwam Jimmy, zoon van Dhena Bassara, vertellen dat er circa 1 km. van het Greenhouse een ongeluk met een tractor had plaatsgevonden. De chauffeur van de tractor is afgevoerd naar het ziekenhuis en maakt het gelukkig redelijk goed. Aad en Piet naar de plek des onheils en daar aangekomen zagen zij de tractor ondersteboven liggen. Geluk bij een ongeluk de tractor had een rolbeugel, dit heeft erger voorkomen! Met vereende krachten geprobeerd de tractor weer op zijn wielen te zetten maar dit is helaas nog niet gelukt. Om 18.00 uur wordt het donker in Bunia. Dit vanwege de locatie vlak bij de evenaar. Als je in Congo bent is dat best vreemd. De dag begint rond 06.00 uur en eindigt om 18.00 uur. En dit is dag in dag uit.

Tractor 1

Tractor 2

 

Dinsdag 17 mei:

Vanochtend hebben Piet en Aad hun beste kleren aangetrokken om op visite te gaan bij de gouverneur. Dhena Bassara, onze directeur in Congo, moest eerst nog de benodigde papieren langs brengen. Bij terugkomst vertelde Dhena dat de gouverneur niet aanwezig was. Dus maar weer werkkleding aangetrokken en de pad op naar Nyankunde met de auto. Na 1 1/2 uur in de auto te hebben gehobbeld kwamen Piet en Aad aan bij het Nederlands artsenechtpaar Folmer waar de lunch werd genoten. Dr. Willem Folmer heeft na de maaltijd het ziekenhuis van Nyankunde laten zien. De nieuwste locatie op het terrein van het ziekenhuis is  gebouwd door een Amerikaanse organisatie. Werkelijk alles wat een ziekenhuis nodig heeft is aanwezig.

Daarna een bezoek gebracht aan het Greenhouse in Nyankunde en verschillende zaken doorgesproken. O.a. ook de zeer slechte staat van de schuur bij het Greenhouse. Deze moet gerepareerd worden anders stort het in. De Zaaier gaat hiervoor een plan opstellen.

Om 17.30 uur was het gezelschap al hobbelend weer terug in Bunia. Hier met Dhena en Jimmy de situatie van het Greenhouse in Bunia doorgesproken.

Morgen weer een dag.

Nyankunde schuur

Nynkunde greenhouse

 

Maandag 16 mei:

Na afscheid genomen te hebben van Styve, onze lokale manager en Samuel onze hoofd teeltbegeleider zijn Aad en Piet vanmorgen vertrokken van het vliegveld van Beni, Mavivi genaamd. Met een half uur vliegen geland op de graslandbaan van Nyankunde. In Nyankunde wonen de piloten van de MAF, Larry de chief van de MAF Nyankunde vertelt ons dat zij ontzettend dankbaar zijn met de hulp die zij ontvangen van De Zaaier.
Vorig jaar is met het transport van de brug ook een tractor en tientallen accu’s voor de MAF vanuit Nederland getransporteerd.

MAF

Bij het nederlandse arstenechtpaar Willem en Joanne Folmer op de koffie geweest en toen door naar de brug.

Met het WK KassieBouwen 2013 is een nieuwe brug gesponseerd. (De oude brug bestond uit 3 boomstammen en was levensgevaarlijk.) Na goede voorbereidingen is de brug door de firma Dijkstaal in Nederland gemaakt en in oktober 2014 per container getransporteerd naar Congo. De container is in januari 2015 aangekomen en in maart/april 2015 is de brug door Dijkstaal en Piet en Theo van der Ende gebouwd. Daarna moest een stevige fundering aan weerszijden van de brug gebouwd worden en de wegen op de brug worden aangesloten. Met de hulp van Dhena Bassara, de directeur van Stichting de Zaaier in Congo en de plaatselijke bevolking is dit werk verricht. Voor dit gedeelte van de bouw is door de Wilde Ganzen een donatie geschonken. Aad en Piet hebben nu officieel een gedenkplaat gemonteerd op de brug.

Brug plaat 1Brug plaat 2

In het begin van de middag per vliegtuig vertrokken naar Bunia, een vlucht van 10 minuten.

Eind van de middag een afspraak in het Greenhouse van Bunia met de rechterhand van de gouverneur van de provincie Ituri.
Deze vertrok met een kopie van de paspoorten van Aad en Piet op zak. Want morgen hebben zij Aad en Piet een afspraak met de gouverneur.
Benieuwd wat dit bezoek voor Stichting de Zaaier kan opleveren.

Zondag 15 mei:

Vanmorgen gesproken met Anne, zij wordt gesponseerd door een bedrijf in Nederland (bedrijf heeft als wens anoniem te blijven) voor de opleiding tot verpleegster. Zij doet de studie in Beni en als zij is afgestudeerd gaat zij terug naar het ziekenhuis in Oicha om voor de lepra patiënten te zorgen.

Toen naar de kerkdienst in Oicha geweest.  Dit is echt een happening en zeker op 1e Pinksterdag. De bevolking, hoe arm ook heeft zich op hun best aangekleed en genieten van een 3 uur durende kerkdienst. Beetje jammer dat je de taal niet kan verstaan, 2 uur naar een niet te verstane preek luisteren is best vermoeiend. Maar de mensen zijn blij dus wij ook.

Daarna kennis gemaakt met de nieuwe directeur van het ziekenhuis, dr. Kambale,  en bij hem thuis geluncht. Contact met het ziekenhuis is erg belangrijk wil je iets in de omgeving gedaan krijgen.
De silo nog even geïnspecteerd waar van de week het mouwstuk en de pomp zijn gemaakt.

Een bezoek gebracht aan het leprahuis naast het ziekenhuis Oicha. De gebouwen waar de lepra patiënten in wonen en verzorgd worden heeft De Zaaier in het verleden gebouwd. Hier zal ook de verpleegster in opleiding de patiënten in de toekomst gaan verzorgen. Er wonen 11 patiënten, welke iedere dag een warme maaltijd ontvangen van De Zaaier. Ook is er een stuk grond waar met behulp van de medewerkers van het Greenhouse groenten wordt geteeld voor de lepra patiënten. Zodat zij gevarieerd voedsel kunnen gebruiken voor de maaltijden.

Lepra

In het leprahuis worden ook 2 jonge meisjes met lepra verzorgd met ondersteuning van De Zaaier. Deze jonge meisjes zitten in een rolstoel en kunnen niet veel werk verrichten. Bij aankomst in het leprahuis hebben wij vernomen dat één van hen helaas is overleden. Vorig jaar hebben zij een winkeltje gekregen van De Zaaier en één van de bestuursleden van De Zaaier sponseert hen persoonlijk met de inventaris voor dit winkeltje. Zodat zij toch een kleine bron van inkomsten hebben en nuttig werk kunnen verrichten. Op dit ogenblik kan het leprameisje zich in haar onderhoud voorzien.

Lepra meisje

Richting Beni nog 2 coöperaties bezocht. De mensen zijn ontzettend blij met de hulp die zij ontvangen. In het oerwoud gebeurd er nu weinig bij de coöperaties. Dit vanwege de onrusten door de rebellen. De rebellen overvallen ’s nachts de mensen in het oerwoud en plunderen de boeren van hun vee en teelt. Waarna ze de vrouwen/kinderen mishandelen en de mensen vermoorden. Op dit ogenblik worden ze hard aangepakt door de UN en het leger, die samenwerken en mandaat hebben om te schieten. Ter geruststelling dit is ongeveer 60 km. van Beni vandaan.

Vanmiddag nog het een en ander met Styve, onze lokale manager, en Samuel, onze hoofd teeltbegeleider, door gesproken.

Oicha coop

 Zaterdag 14 mei:

In juli 2015 is tijdens een bezoek van De Zaaier aan Oicha een nieuw zeil in de silo van het ziekenhuis geplaatst. De silo is een verzamelpunt van diverse bronnen, welke drinkwater voor het ziekenhuis bevatten. Op de aansluiting van de leidingen in de silo moet nog een mouwstuk aangebracht worden. Deze is door Piet en Aad vandaag geplaatst. Vanuit Nederland is het materiaal meegenomen en ondanks dat zij dit nog nooit hebben gedaan is het gelukt om de doorvoer te sealen.

Daarna naar het pomphuis van het ziekenhuis waar een pomp aangesloten moest worden. Piet heeft samen met Dhena Bassara de pomp aangesloten en deze draait nu ook weer.

Aad heeft samen met Samuel en Styve een bezoek gebracht aan het Greenhouse in Oicha, welke vlak naast het ziekenhuis in Oicha ligt. Hier zal de nieuw te bouwen kas van circa 200 m2 worden geplaatst. Deze kas is gesponseerd door het WK KassieBouwen 2015. Het materiaal van de kas is begin 2016 verscheept naar Oeganda. Samuel, onze hoofd teeltbegeleider, heeft zelf het materiaal in Oeganda opgehaald en naar Oicha gebracht. De aankoop van de kas en het transport vergt veel arbeid voordat dit is gerealiseerd. Materiaal invoeren in Congo blijft een moeilijke zaak en kost veel tijd. Aad heeft de bouwplek bekeken en de fundering doorgesproken. De fundering wordt door Samuel en enkele Congolezen gemaakt en in september 2016 zal door Kees van Paassen, Tom van Dijk en Stefan Doelman de kas geplaatst worden.

Mouwstuk silo NyankundePomp Nyankunde

Vrijdag 13 mei:

Om 9.00 uur per MAF naar Beni gevlogen. Boven het Greenhouse van Bunia en de brug bij Nyankunde gecirculeerd. Na een vlucht van 45 minuten gelandt op de luchthaven bij Beni. Opgehaald door Styve Muhindu, onze lokale manager en door naar Oicha waar we hartelijk worden ontvangen door onze bekenden de familie van dokter Kambala en onze monteur Membasa. Oicha ligt vlakbij Beni, ongeveer op de evenaar en 200 km. vanaf Bunia, onze hoofdvestiging. Vanwege de onrusten rond Beni/Oicha is het niet verstandig om deze afstand met de auto af te leggen.

Bunia greenhouseBrug Nyankunde
Bezoek gebracht aan het project welke door mevrouw Vollebregt is gesponseerd. Het is een naaiatelier voor weduwen en wezen waar met het gesponsorde bedrag naaimachines en materialen zijn aangeschaft. Het was klein behuisd maar er wordt hard gewerkt en Aad en Piet zijn onder de indruk van de bedrijvigheid.

Vollebregt 3Vollebregt 1
Een bezoek gebracht aan Sitono onze plaatselijke teeltbegeleider. Sitono begeleidt in samenwerking met Samuel onze hoofdteeltbegeleider in Beni/Oicha meerdere coöperaties. Deze coöperaties bevinden zich in en bij dorpen in de omgeving. Ze bestaan uit diverse boeren en lokale bewoners, welke met de hulp van microkrediet groenten telen, dieren houden, naaiateliers beheren, enz. Sitono beteelt een mooi stuk land van ongeveer 2500 m2 langs de weg tussen Beni en Oicha, wat nu nog kosteloos wordt gebruikt. Wellicht een goede aankoop in de toekomst? Langs de hoofdweg ligt nog een stuk grond in het oerwoud maar dit kan niet worden bezocht. In de omgeving van Beni zijn weer erge onrusten vanwege rebellen aanvallen. Het bezoek wordt afgeraden.
Sitono is blij met zijn gesponseerde motorfiets. Hiermee kan hij sneller alle coöperaties in de omgeving van advies en materiaal voorzien.

Sitono

Donderdag 12 mei:
Vanmorgen door het Greenhouse in Bunia gelopen.  De opkweek van planten ziet er goed uit. Het Greenhouse in Bunia is een plastic foliekas en onze hoofvestiging in Bunia.
Daarna naar Nyankunde vertrokken. De wegen zijn slecht, je doet over 40 km. 5 kwartier! (Zonder files want die hebben ze daar niet.)
Bij Nyankunde ligt de brug welke vorig jaar door Piet en Theo van der Ende en Jan van Dijk en Peter Heijstek van de firma Dijkstaal is gebouwd. (Zie reisverslag maart/april 2015). Na de opbouw moest nog aan weerszijden een fundatie onder de brug worden gebouwd. En de weg moest gelijk met de brug gemaakt worden. Dhena Basarra heeft met de plaatselijke bevolking heel wat werk verricht om dit tot stand te laten komen. Piet en Aad zijn vandaag voor het eerst over de brug in Nyankunde gereden! De brug wordt al langer gebruikt maar voor Piet en Aad was dit de 1e keer met de auto over de brug. De bevolking is zeer te spreken over dit initiatief van De Zaaier.
Tussen de middag hebben Piet en Aad gegeten bij Willem en Joanne Folmer – van Spronsen, het Nederlands artsenechtpaar uit Zeeland. Zij zijn door het GZB voor een aantal jaar uitgezonden naar het ziekenhuis in Nyankunde. Binnenkort vertrekken zij naar een klein dorpje Itende in de oerwouden om hier te gaan werken en wonen. Bewondering voor dit jonge echtpaar, Itende is niet te vergelijken met Nyankunde. De leefomstandigheden zijn ver beneden de westerse levenstandaard.
Na het eten een bezoek gebracht aan het ziekenhuis in Nyankunde. En toen weer terug gereden naar Bunia.

Brug 2

Folmer

Woensdag 11 mei:
Vanmorgen bereikte ons het bericht dat zij veilig met koffers en al zijn aangekomen in Bunia Congo. Het weerzien met Dhena Bassara, onze directeur van De Zaaier in Congo, en zijn zoon Jimmy was hartverwarmend.

Dinsdag 10 mei:
Aad en Piet reizen vandaag af naar Congo. Voor Aad is het de 25ste keer dat hij naar Congo reist. Zij vliegen op Entebbe Oeganda om vandaar uit met de MAF naar Bunia Congo te vliegen.
Een hele onderneming, vooraf naar Brussel voor de visa, inentingen, malariapillen, koffers pakken, wat nemen wij voor wie mee, welke onderwerpen gaan wij bespreken, welke projecten gaan wij bezoeken, hoe is het met de veiligheid in de te bezoeken gebieden, enz.

 

Reisverslag juli 2015

IMG_0434

Reisverslag maart april 2015

IMG-20150328-WA0002