Itendey

Willem en Joanne Folmer – Itendey

willem-joanne-lukas

 

 

 

 

 

 

De opbrengst van het WK KassieBouwen 2016 gaat dit jaar naar het Nederlandse artsenechtpaar Willem en Joanne Folmer. Zij gaan in het werkgebied van Stichting de Zaaier een oud ziekenhuis weer nieuw leven inblazen.   Stichting de Zaaier werkt sedert enkele jaren met de jonge artsen, die al vanaf 2014 actief zijn in Congo. Onlangs heeft dit stel te kennen gegeven dat zij zich in willen gaan zetten voor een klein en slecht onderhouden ziekenhuis in Itendey, middenin het regenwoud. Het ziekenhuis bestaat uit vier kleine gebouwtjes en er zijn in totaal 33 bedden. Er werkt nu één Congolese arts, die ondersteund wordt door zeven lokale verpleegkundigen, terwijl het ziekenhuis verantwoordelijk is voor meer dan 70.000 mensen en 10 gezondheidsklinieken.   Het jonge stel, met hun zoontje Lukas, hoopt binnenkort te verhuizen naar hun nieuwe onderkomen en zal zich in eerste instantie gaan focussen op schoon water, continue elektriciteit, medische faciliteiten voor de inrichting van de operatiekamer, echoapparatuur en eenvoudige laboratoriumvoorzieningen. Daarnaast zal veel aandacht geschonken worden aan de opleiding van verpleegkundigen. Dit jaar omarmt Stichting de Zaaier het prachtige initiatief van dit jonge Nederlandse artsenechtpaar.

20150324_163757

 

 

 

 

Willem en Joanne Folmer – van Spronsen

Beiden hebben geneeskunde in Rotterdam gestudeerd. Willem heeft daarna de studie voor tropenarts gevolgd en Joanne die voor gynaecologie en verloskunde. Sinds oktober 2014 zijn zij via het GZB uitgezonden naar Nyankunde in Congo. Zij werken in het ziekenhuis van Nyankunde welke weer samenwerkt met de Amerikaanse organisatie Samaritan’s Purse.

In mei 2015 is hun zoon Lukas geboren in het ziekenhuis in Nyankunde.

Het is altijd hun bedoeling geweest om tijdens hun verblijf verder te zoeken naar een meer noodlijdende plek om hun werk te verrichten. Dit is Itendey geworden. Waar zij begin 2017 naar toe zullen verhuizen.

Momenteel is het in Congo zeer onrustig vanwege de aankomende verkiezingen eind van dit jaar. Ook De Zaaier ontvangt verontrustende berichten van onze mensen in Congo over moorden, verkrachtingen, enz. De Zaaier heeft zelfs de reis gepland in september uitgesteld. Willem en Joanne zijn sinds eind september ook mede om deze reden naar Nederland gekomen en hopen begin januari weer met z’n vieren terug te reizen.

Projecten Itendey om te ondersteunen zijn:

Waterpomp kosten ongeveer $ 6.000,-

Het ziekenhuis heeft geen stromend water. Nu wordt het regenwater verzameld of lopen de mensen met een bak de heuvel af om water uit een bron te halen.

De aanwezige voorzieningen zijn:

  • een waterbron, zo’n 50 m. lager en 150 m. vanaf het ziekenhuis. Mensen moeten naar beneden lopen voor elke bak water die ze nodig hebben. Er loopt nog steeds continue water uit de bron en er is een opvangsysteem om het naar de watertank bij het ziekenhuis te pompen. Maar het systeem is al 20 jaar niet gebruikt en moet vervangen worden.
  • een watertank bij het ziekenhuis. Voor de oorlog (eind 1998 – begin 2002) werd er vanuit de bron water ingepompt waardoor er een watervoorziening was voor het ziekenhuis. De watertank is nog goed maar niet verbonden met de bron.
  • een oude generator, deze moet waarschijnlijk vervangen worden.
  • Waterpomp, deze moet vervangen worden.

De makkelijkste en goedkoopste manier is om een generator aan te sluiten op een waterpomp. Dit kost wel benzine. Ook een mogelijkheid is om de waterpomp aan te sluiten op een solar systeem.

img_7939

 

 

 

 

waterbron

Elektriciteit kosten ongeveer $ 30.000,-

Het ziekenhuis heeft amper een elektriciteitsvoorziening.

De aanwezige voorzieningen zijn:

  • transformator in goede conditie, net voor de oorlog gegeven door De Zaaier maar is in de afgelopen 15 jaar nog nooit gebruikt.
  • elektrische leidingen zijn nog steeds aanwezig. Enkele huizen hebben in de avond stroom met een gedeelde generator.

Om de elektriciteitsvoorziening te optimaliseren heeft een in operatie zijnde goudmijn in Mongwalu toestemming gegeven om van hun elektriciteitsnet, zo’n 3 km. vanaf het ziekenhuis, een elektriciteitskabel aan te sluiten op de transfomator. De aanleg van de kabel is erg duur: $ 30.000,-

img_7921

 

 

 

 

transformator

Diverse medische materialen kosten ongeveer $ 10.000 – $20.000,-

Eigenlijk is er amper iets aanwezig. Enkele simpele attributen voor de operatiekamer en verloskamer. Gereedschap wordt gesteriliseerd d.m.v. een gesloten pan te stoken op kolen.

Gevraagd worden vooral operatiemateriaal en materiaal voor bevallingen.

dscn3598

 

 

 

 

operatiekamer       

img_7747

 

 

 

 

sterilisatie op kolen